Fantastisk EM Senior 2022

Fantastisk EM Senior 2022

June 6, 2022 Off By Henrik Schou Madsen

Dette års EM var (næsten) en tilbagevenden til tiden før corona. Der var fortsat enkelt tiltag, men nærmest ikke noget at tale om i forhold til sidste år i Moskva. Den tragiske krig i Ukraine havde dog en vis indflydelse, idet Rusland og Belarus fortjent var udelukkede. Og krigen var naturligvis også et emne, der blev talt en del om. Men ellers var det nærmest som før.

Og så var det alligevel et HELT anderledes EM set med danske øjne. Det er forhåbentligt ikke gået nogens næse forbi, at der blev præsteret på højt niveau af de danske løftere i almindelighed, og Line Gude i særdeleshed. Mere om det senere.

Der blev stillet med et ganske stort hold bestående af 9 kvinder og 3 mænd. Vi tager dem kronologisk.

Katrine Bruhn lagde fremragende fra start med en perfekt træk serie og ny dansk rekord på hele 84 kilo i kvindernes 55 kilo klasse. Kun få uger efter hendes seneste rekord. Det er dælme klasse! I stød blev det desværre ”kun” til 100. 105 ville ikke lige på dagen. Det ville ellers have flyttet Katrine fra 10. til 7. pladsen, men ændrer ikke ved, at Katrine leverede et virkelig flot EM. Og man fornemmer, at hun har mere at komme med…

Katrine ved EM Senior 2021

Amalie Løvind løftede i 59 kilo klassen, og præsterede det bedste internationale resultat siden 2019. Amalie har kæmpet med den ene skade efter den anden, men det seneste DM og dette EM tyder på, at hun har fundet den rette vej frem. Træk drillede lidt på dagen, og de 78 var nok lige lidt under hvad Amalie havde drømt om. Men i stød var det i hvert fald i fornøjelse at se hende folde sig ud igen på højt niveau. Og de 103 kilo er særligt imponerende når man ved hvilke maveproblemer, der ramte lige op til stævnet. Flot indsats!

Herefter fulgte de to kvinder i 64 kilo klassen. Helena Rønnebæk har haft en eksplosiv fremgang, og formåede at forbedre sit bedste internationale resultat i både træk og stød. Det blev til 81 i træk og 105 kilo i stød. Begge dele en forbedring fra VM i december. Der er SÅ meget potentiale i Helena, og hun suger nærmest erfaringerne til sig. Jeg har meget store forventninger til Helena når det igen bliver tid til VM.

Amanda Poulsen var desværre røget ind i albueproblemer få dage inden EM. Det betød, at vi på forhånd vidste, at hun ikke kunne lave stød. Og jeg vil tro, at det var dette forhold, der spillede ind i forhold til at finde fokus til trækkene. Det blev til nogle underligere ufokuserede kiks i 1. og 2. forsøg inden der blev hevet lidt ekstra frem til et meget let løft på 81 i sidste forsøg. Virkelig synd for Amanda, at hun igen ryger ind i en skade på et uheldigt tidspunkt.

Amanda ved EM Senior 2021

Og så var der to kvinder i 71 kilo klassen. Mette Fasmila lagde ud i B-gruppen, hvor hun præsterede en perfekt serie i træk sluttende med 84 kilo. Super indsats! I stød blev det desværre kun til åbneren på 99 kilo, inden 101 ikke rigtig ville op i vendingen. Det er dog stadig Mettes bedste internationale resultat i 71 kilo klassen, og vigtigst af alt så har hun virkelig fundet sin motivation og drive igen. Nu skal det bare fastholdes. Så venter der helt sikkert væsentligt bedre resultater og venter.

Samme aften kl 17 var det så tid til Line Gude i A-gruppen. Vi var fra starten rigtig glade for, at hun overhovedet kunne komme i A-gruppen. Ud fra startlisten lå Line klart i bunden af gruppen. Men man skal ikke altid tro på startlisten…

Lige en kort kommentar om stævneplateauet. Alle der så med lagde nok mærke til hvor ofte der var hjælpere oppe og arbejde (banke) på plateauet. Det var ganske enkelt elendigt! Og det er lige præcist sådan noget der kan give ekstra uro og nerver. Line har jo en vis rutine, men vi gjorde alligevel en del ud af at kigge plateauet grundigt efter og overveje muligheder for at sikre ordentligt greb for skoene og bedst mulig placering af stangen.

Træk er jo for de fleste den mest nervepirrende af de to discipliner. Sådan er det også for Line. Så efter en i øvrigt ganske fornuftig opvarmning, blev det desværre til et kiks i 1. forsøg på 89 kilo. En lille opsang fik dog Lines fokus på plads og i 2. forsøg satte hun 90 kilo fint på plads. Vi blev nemt enig om at gå på 93 i sidste, men den kiksede desværre også. Hmm – det var jo ikke lige den start vi havde drømt om, men Lines force er jo stød.

Ud fra startvægtene kunne vi se, at der måske var en lille outside chance for en rigtig god placering. Så den gik vi selvfølgelig efter! Startvægten blev øget fra 110 til 114. Det gav ingen problemer. Der blev øget til 117, og vægten blev også løftet fint synes jeg, men desværre var dommerne uenige. En challenge hjalp ikke, og så voksede presset jo.

Line ved VM Senior 2021

Vi begyndte at øjne en mulighed for en medalje idet konkurrenterne begyndte at falde fra. Svenske Patricia Strenius, der jo er enormt stærk i stød, var ikke startet endnu, men alle andre var nu enten færdige eller på 3. forsøg. Vi fik i første omgang øget Line til 119, og havde stadig en øgning tilbage. Nu havde de artet sig således, at de tilbageværende konkurrenter alle skulle på 120 kilo. Og Line ville være den sidste, der i givet fald skulle på denne vægt. Så enten skulle vi øge fra 119 til 120 og satse på, at de ville kikse, eller også gå på 121 og så have muligheden for selv at afgøre. Da vi var på sidste øgning kunne 120 i værste fald betyde en 4. plads, hvis alle konkurrenterne klarede deres forsøg.

Line meldte klart ud, at hun bare ville tage den vægt Frank og jeg blev enige om. Det var bestemt ikke det nemmeste kald jeg har lavet, men jeg tænkte, at når nu muligheden for at gå efter en sølvmedalje viste sig, så skulle vi sat%& også gå efter den. Så vi øgede til 121.

Og så præsterede Line et løft som jeg sjældent har set mage! Det var bestemt ikke det pæneste løft i hendes karriere, men klart det vigtigste, og så var det nærmest indbegrebet af vægtløftning at se den fokus og den kamp med vægten. Og pludselig var miraklet sket! Sølvmedalje til Line – sølvmedalje til Danmark!! Wauw!! Jeg får helt gåsehud igen, mens jeg sidder her og skriver. Det var HELT VILDT!!!!!

Det hører med til historien, at svenske Strenius først tog 122 for at sikre sig guldet i stød, og bagefter et løft i næsten samme klasse som Lines på 130 for at sikre sig tokampen. Det var en god skandinavisk dag!

Torsdag formiddag var det så debutanttid, idet Maya Marquard skulle løfte ved sit første senior EM. Og det må man sige, at hun slap ganske hæderligt fra. Ingen tvivl om, at der var en del nerver, men det ville da være mærkeligt andet. Efter et kiks i første forsøg i træk, fik Maya samlet fokus og satte to meget flotte træk på hhv 84 og 87. Det er klart det bedste jeg har set Maya præstere i stævnesammenhæng, og de 90 kilo kan bestemt ikke være langt væk. I stød blev det til hhv 100 og 104 inden 106 viste sig lidt for tung. Samlet set en flot præstation, der kalder på endnu mere i fremtiden.

Kl. 14 var det så tid til første herreløfter, nemlig Omed Alam i herrernes 89 kilo klasse. Jeg skal holde resumeet ret kort – det var ikke Omeds dag. Desværre. Han har ellers haft en super opkøringsperiode til EM, men det var som om, der manglede det sidste energi på platformen. Nu er 151 i træk og 178 i stød jo bestemt ikke dårligt, men der var ambitioner om væsentligt mere. Det må blive næste gang, Omed!

Fredag var så store finaledag for Danmark med hele 4 løftere i ilden.

Først var det endnu en debutant, nemlig Veronika Storm i kvindernes 81 kilo klasse. Veronika har haft et par konkurrencer i 87 kilo klassen på det seneste, men var tilbage i 81 efter et par dage med lidt udfordringer vægtmæssigt. Det kom måske til at spille en lille smule ind, men jeg må nu sige at hun klarede sin debut ganske fint. Først kom 85 fint på plads. Det så rigtig godt ud. Så var det lidt som om debutnerverne først rigtig indfandt sig i 2. og 3. forsøgene. Vægtene virkede ret lette, men teknikken ville ikke helt på plads. I stød var det som om vægttabet have kostet lidt, og Frank valgte fornuftigt nok at sænke starten fra 105 til 102. Den blev klaret i fin stil. Det fulgt op af et endnu bedre løft på 107 kilo. Veronika var alene tilbage i gruppen, og det eneste taktisk brugbare var at gå på 111 for at forsøge at tage førstepladsen i B-gruppe. Det lykkedes desværre ikke at få klaret vendet, og så var EM slut for Veronika. Men helt sikkert en flot præstation.

To timer efter Veronika var det så Simona Darville i mændenes 96 kilo klasse. Simon har jo været et smut forbi bobslæde, og jeg har været ret spændt på, hvordan det egentlig ville arte sig for Simon. Det artede sig rigtig flot i træk, hvor han satte 3 rigtige gode løft sluttende med 145, hvilket er en tangering af hans bedste træk i 96 kilo klassen helt tilbage fra 2019.

I stød blev det desværre kun til åbneren på 173. Simon var lidt presset af den relativt korte tid til stødopvarmningen; det er dog helt sikkert noget nogle flere måneders træning nok skal få fikset. Nå, der sidste to løft forløb således, at Simon først lavede et mærkeligt kiks i vendingen på 178, og derefter faktisk vendte 179 rigtig let, men fik lavet en dum fejl i opadstødet. Lidt ærgerligt. Der var helt klart til de 179 (og måske endda et par kilo mere). Men set med de mere langsigtede briller lover det godt for Simons næste store stævner. Hvis skaderne kan holdes fra døren, ligger der nye rekorder og venter.

Nu var det på Jacob Panayotis i herrernes 102 kilo klasse. Jacob havde, synes jeg, en fin opvarmning til træk, men kiksede desværre sin åbner på 135. Der var nok trods alt lidt nerver. De næste to træk på 135 og 140 sad dog lige som de skulle. Jeg er ret sikker på, at Jacob kunne have løftet en del kilo mere, men han fik jo desværre ikke muligheden efter det ærgerlige kiks i 1. forsøg. I stød blev der lagt ud med 170 og 176, der begge sad fint, inden det blev til et kiks på 182. Det ville ellers have været en fin forbedring fra sidste års EM, men sådan skulle det ikke være. Som jeg har forstået det har Jacobs træning været en del påvirket af skader, og så er det jo svært at få fremgang. Men kan nuværende niveau holdes, så venter der ligesom for Simons vedkommende helt sikkert mange flere kilo og venter.

Jacob ved EM Senior 2021

Sidste danske deltager ved dette års EM var Clara Jul Andreasen, der var havnet i A-gruppen i kvindernes 81 kilo klasse. Ret vildt allerede ved sit andet EM, men det skulle vise sig, at hun på ingen måde var fejlplaceret. Trækopvarmningen gik rigtig fint, og vi øgede fra 90 til 92. Ingen problemer. I 2. forsøg valgte vi 95. Forsøg på ny dansk rekord – ingen problemer! Og så må man jo bare forsøge at forbedre rekorden igen. Vi valgte 97, men den kom desværre ikke helt på plads. Havde Clara haft et 4. forsøg tror jeg den havde været der. Men det har man jo ikke…

I stød var billedet faktisk nærmest det samme. Der blev øget fra 108 til 110 i 1. forsøg, der nemt kom på plads. 2. forsøg gav ny dansk rekord på 114 kilo. I 3. blev 116 vendt efter noget af en kamp. Og så var der ikke nok i tanken til opadstødet. Men samlet dansk rekord i træk, stød og tokamp. Og endda en fornem 7. plads totalt. Det kan man da kun være tilfreds med!

Så det startede med dansk rekord, og det sluttede med dansk rekord. Og ind i mellem var der lige en sølvmedalje. Fantastisk EM!!

Stort tak til alle løfterne og Frank Petersen for en kanonindsats!

Lines flotte resultat er også blevet noteret af den danske presse! Således præsenterede DR.dk også Lines flotte præstation. Se det her;

https://www.dr.dk/sporten/gude-staerke-line-tog-foerste-vaegtloeftningsmedalje-nogensinde-til-danmark