Tanker efter Junior og U23 EM 2018

Tanker efter Junior og U23 EM 2018

May 2, 2019 Off By Henrik Schou Madsen

Glade danskere i Polen.

Dette års junior og U23 EM blev afholdt i Zamosc i Polen. Otte løftere fra Danmark, fordelt ud som tre juniorer og fem u23 løftere tog afsted lørdag formiddag for at løfte fra mandag til onsdag. Deltagerlisten så således ud:

Freja Rosendahl fra AK Viking, -69 junior
Line Gude fra Aarhus AK, -69 junior
Omed Alam fra Ålhom IF, -77 junior
Jacob Diakovisilis fra Aarhus AK, -94 U23
Ole Thomsen fra Bagsværd VK, -94 U23
Sebastian Skærlund fra AK Atlas, -77 U23
Maya Marquard fra Aarhus AK, -69 U23
Laura Tolstrup fra Aarhus AK, -69 U23

Resultaterne vil vi ikke komme nærmere ind på, da alle løfternes præstationer er blevet grundigt beskrevet og lagt op på landsholdets instagram af Amanda Poulsen. Et link til siden kan findes her: https://instagram.com/danishweightliftingteam?utm_source=ig_profile_share&igshid=12n77bqyupo53

Dog vil vi gerne uddybe nogle højdepunkter og betragtninger som vi sammen har gjort os i løbet af ugen.

Først og fremmest er det tydeligt at vi til et stævne som dette, kommer tættere og tættere på sværvægtsnationerne. Vi mener at dette skyldes flere ting. Niveauet i Danmark udvikler sig hele tiden. Efter den seneste genoplivning af dansk vægtløftning er der kommet rigtig mange løftere på banen. Mange af disse holder fast i sporten og det er svært at benægte at man bliver god til noget man øver sig på i lang tid. Derudover virker det til at den seneste udelukkelse af en masse nationer har haft en indvirkning på deres niveau. Man står i opvarmningslokalet og ser en masse flotte resultater, som pludselig ikke ligger forfærdelig langt væk fra det vi selv kan præstere. Både Danmark og de øvrige nordiske lande, Sverige, Norge, Finland og Island ligger ikke langt fra medaljerne i rigtig mange grupper. Som eksempel skal vi selvfølgelig fremhæve Omed Alams fantastiske præstation som var tilstrækkelig til at opnå en 5. Plads. Omed havde nogle fantastiske forsøg på henholdvis 142 kg i træk og 174 kg i stød. Begge forsøg var attentater på bronze medaljer og på dagen var det desværre marginaler der gjorde, at Omed ikke formåede at få disse løft med. Ikke desto mindre giver det et håb om at danske medaljer faktisk er muligt at opnå til fremtidige internationale konkurrencer.

Noget andet vi oplever når vi er afsted på en tur som denne, er at det er tydeligt at løfterne knytter bånd til hinanden. Dette smitter ikke kun af på deres motivation, mens også deres præstationer. Særligt i træningslokalet. Hvis vi i Danmark kan få skabt en kultur op omkring sund konkurrence, hvor vi bliver i stand til presse hinanden på en måde hvor alle bliver bedre, tror vi at det kan være med til at rykke niveauet endnu en tak opad. Vi vil opfordre løftere og klubber til at skabt nogle relationer til andre omkring samme niveau, som gør det muligt at øge den indbyrdes sparring.

Derudover er det vigtigt for os at rose alle de klubber, der gør et fantastisk stykke arbejde for at løfte atleternes niveau. Når vi følger løfterne op på plateauet til et EM som dette, ligger der et kæmpe stykke arbejde bagved deres præstationer. Det er svært at beskrive, hvor vigtigt det er for sporten, at der bliver lagt så mange frivillige timer i at gøre løfterne bedre, som der gør. Derfor sendes her en ros ud til alle de trænere og frivillige som til dagligt arbejder med løfterne, men som ikke bliver set på dagen. I har en rigtig stor andel i løfternes præstationer.

Sidst men ikke mindst skal der lyde en ros til Jabbar og Pouline, som deltog til stævnet som dommere. De lægger en utrolig høj standard for dagen og det er tydeligt at mærke at vores internationale dommere har en masse kvalitet.

Om lidt over en uge ser vi frem til næste store stævne, som er VM i Turkmenistan. Rigtig meget held og lykke skal det lyde herfra.

Frank Petersen
Trænere og Holdleder ved dette EM.