EM Senior 2017 – de første betragtninger af Anders Bendix Nielsen

6. april 2017 13:50 , af Henrik Schou Madsen

Billedet; Tim Kring, IK 99.

Netop hjemkommet fra Split i Kroatien vil jeg prøve at nedfælde de umiddelbare betragtninger og vurderinger af de første danske præstationer ved dette EM.
Vi venter jo stadig på Louise Vennekilde (AK Atlas) og Mikkel Andersen (AK Viking), der begge skal i ilden fredag formiddag.
Jeg kommer ikke til at opleve deres indsats på nærmeste hold, men håber på at, Roland Giessing og Frank Petersen finder tid til et referat af deres
indsats.

Tilbage til sagen. Mandag formiddag var Katrine Bruhn (AK Atlas) i aktion i kvindernes 53 kilo klasse. Katrine har haft en eksplosiv udvikling det seneste års tid, og var meget tæt på at blive Årets løfter 2016. Hun har nået at få sat en dansk rekord i stød op til dette EM, så jeg havde ret store forventninger til Katrine. Og hun skuffede bestemt heller ikke!
Det blev til flotte 72 i træk og 87 i stød. Ny personlig rekord i træk og tokamp. Ingen danske rekorder, men tokampen er faktisk kun ét enkelt lille kilo under Lisbeth Østergaards efterhånden meget gamle rekord. Jeg er slet ikke i tvivl om, at den rekord står for fald meget snart. Det skal lige nævnes, at Katrine faktisk klarede at vende 89 kilo, der ville have været ny dansk rekord i stød, såfremt opstødet også havde været der. Det var det nu desværre ikke, men det ændrer ikke på, at indsatsen var fuldt ud godkendt med stor pil op. Fornem EM-debut; jeg glæder mig allerede til at se Katrine i aktion ved VM ;-)

Næste danske løfter var Amanda Simonsen (Bagsværd VK), der løftede i kvindernes 63 kilo klasse. Som med Katrine var det Amandas første EM Senior. Amandas forgangne år har været noget anderledes end Katrines. En langvarig skade har domineret billedet, men særligt det seneste halve års tid er tingene rigtig begyndt at falde på plads for Amanda.  
Amanda har indimellem haft udfordringer med rigtig at få udbytte af sit potentiale ved stævner. Jeg oplevede hende selv på nærmeste hold ved NM Senior i efteråret, hvor det var tydeligt, at nerver spillede ret meget ind. Det gjorde de også i nogen grad til dette EM, men det er tydeligt, at Amanda er kommet rigtig langt i forhold til at holde fokus og bevare den nødvendige ro.
Amanda var havnet i en tæt og meget svær B-gruppe, så Roland Giessing og jeg havde rigeligt at se til i forhold til taktik og timing. En tæt gruppe kræver jo mere eller mindre, at man kan starte tæt på sine rekorder, og tage små spring mellem forsøgene – ellers kommer man ganske enkelt til at vente for længe mellem sine forsøg. Det lykkes at starte højt, men desværre sneg der sig småfejl ind, hvilket betød at resultatet endte med 77 i træk (to kiks på 80) og 86 i stød (89 blev godkendt af dommerne, men underkendt af juryen) samt et kiks på 91 i stød.
Både Amanda, Roland og jeg stod nok tilbage med en fornemmelse af, at det kunne være blevet til en del mere, hvis bare lige de berømte marginaler havde været med os. Resultatet lever dog trods alt op til udtagelseskriterierne, og jeg er helt sikker på, at Amanda har fået værdifulde erfaringer med sig. I den forstand var det en væsentlig bedre præstation jeg oplevede her ved EM end det jeg så ved NM, hvor nerverne var meget tydelige. Det går med andre ord klart den rigtige vej, og endnu mere træning på de tunge vægte, så er der i hvert fald en trækrekord, der kommer i fare.

Lidt senere tirsdag var det så Tim Kring (IK 99), der skulle i ilden. Tim er jo klart den mest erfarne i truppen med mange EM’er og VM’er bag sig. Der var dog første gang som senior, at han stillede op i 69 kilo klassen. Eksperimentet med at gå en vægtklasse ned har stået på igennem lang tid. Det er en meget stor omlægning, og der har derfor været en del tilvænning. Første gang Tim (i nyere tid) stillede op i 69 var ved NM i efteråret, hvor han ganske vidst vandt, men hvor vi også kunne konstatere, at vægttabet var blevet lidt for stort. Siden er formen lige så stille blevet bygget op.
Den sidste periode op til EM var forløbet rigtig fint, så vi havde ret store forventninger til mulighederne. Tim var havnet i en lille B-gruppe, hvilket på den ene side betød, at der ikke var det store taktiske, men omvendt også betød, at der ikke var plads til de helt store fejltagelser.
I træk lagde vi hårdt ud med 125, der blev efterfulgt af et hårfint kiks på 129. Vi valgte at fastholde vægten, da hvert kilo nu en gang tæller. Her viste Tim sin store rutine. Ikke noget med at blive stresset over kikset, eller den ret korte pause. Bum! Og de 129 var på plads. Lækker start hele 7 kilo bedre end til DM.
I stød kørte opvarmningen også fint trods den korte pause. Vi øgede tilmeldingsvægten til 152, der blev sat fint. Herefter øgede vi til 156. Desværre fik Tim ikke ramt kontraen i vendingen, hvilket gjorde at der ganske enkelt ikke var kræfter nok til opadstødet. Ja – Tim kiksede faktisk et opadstød; noget der ellers virkelig hører til sjældenhederne.
Vi valgte som i trækkene at fastholde vægten. Tims fysiske form er fremragende, og vi mente, at de 2 minutter var nok til at komme sig. Og det var de heldigvis også! Denne gang sad vendingen lige i skabet, og så kom opadstødet det naturligvis også! Også her var resultatet 7 kilo bedre end til DM.
Jeg har ofte – med rette – rost Tim efter stævner, men jeg tror faktisk, at jeg vurderer dette som hans bedste resultat nogensinde. Han præsterer bare på et niveau som ingen anden dansk vægtløfter i mange år. Resultatet ligger 6 kilo over B-krav til VM Senior, hvilket vist ganske godt understreger præstationen!

Tim Kring, IK 99
Tim Kring, IK 99.

Og hvordan evaluerer man nu sådanne præstationer? Og kan man overhovedet sammenligne eksempelvis Katrine Bruhns og Tim Krings resultater? Ja, det kan man godt med passende forbehold.
De 3 løftere der har været i aktion kan – efter min mening – bedst sammenlignes i forhold til de bedste i deres klasser. Følgende tabel illustrerer forskellen mellem de danske løftere, og vinderne i deres respektive klasser: 

Navn Forskel i kilo til vinder Forskel i % til vinder
Katrine Bruhn 33 kg (53 kilo klassen)  Mangler ca. 21 % forbedring for at vinde
Amanda Simonsen 63 kg (63 kilo klassen) Mangler ca. 38 % forbedring for at vinde
Tim Kring 35 kg (69 kilo klassen) Mangler ca. 12 % forbedring for at vinde

 

 

 

 

 

 

 

Katrine og Amanda kan naturligvis også sammenlignes på Sinclair point, men det er nu en gang ikke lige til at sammenligne mænds og kvinders pointtal.
Så med denne lille pseudo-videnskabelige beregning vil jeg lukke for denne gang. Til de interesserede kan jeg oplyse, at man kan se alle de afviklede løft inde på følgende link (Tim’s gruppe)
http://www.easywl.com/results/scoreboard.php?sessid=502
Går man længere ned kan man finde links til de øvrige grupper. Ganske interessant!