Bedste NM i rigtigt mange år!

4. september 2017 10:08 , af Henrik Schou Madsen

De fleste vægtløftningsinteresserede er forhåbentlig allerede klar over, at de danske atleter leverede en lang række fornemme resultater ved weekendens NM Senior, der foregik i Upplands Väsby lidt nord for Stockholm.

Jeg vil prøve at samle en række konklusioner ovenpå den succesfulde indsats. En konklusion er, at dansk vægtløftning ikke har haft det bedre på kvindesiden nogensinde. Det må dog stadig konstateres, at der er et lille stykke op til bedste nordiske lande.

Dette er ikke som sådan noget nyt. Alene det ret beskedne antal medalje til pigerne bevidner dette. Det er dog helt sikkert, at afstanden er formindsket betydeligt særligt det seneste års tid. Og det skyldes først og fremmest, at de danske piger er blevet markant bedre!

Den helt store præstation stod Katrine Bruhn (AK Atlas) for i kvindernes 53 kilos klasse, da hun smadrede sin egen danske rekord i stød og tokampen, og som den første danske kvinde klarede B-krav til VM. Og som Kim Lynge ganske rigtig pointerede, så var tokampen på 165 kilo faktisk lig med det danske OL-krav dengang vi havde det. Det er noget af en milepæl.

Det var også starten på en række fine præstationer på kvindesiden, hvor jeg vil fremhæve Mette Fasmila (BVK), der klarede C-krav til EM, trods hjemrejse fra Fjernøsten (hun deltog i Universiaden i Taipei for nylig), og Line Holst (Sportshøjskolen) der kom endog rigtig tæt på de danske rekorder i 63 kilo klassen. Uheldigvis for Line var hun havnet i NMs suverænt stærkeste gruppe, og måtte tage til takke med en sekundær placering trods 176 kilo i tokamp. Det ville faktisk have givet hende bronze i 69 kilo klassen!

Louise Vennekilde (AK Atlas) var MEGET tæt på at vinde guld i kvindernes +90, da hun NÆSTEN fik stødt 114 kilo. Amanda Poulsen (AK Atlas) er på vej tilbage efter knæskade, og fik acceptable 159 kilo i tokamp. Og med pæne forsøg på nye rekorder i både træk og stød.

Lørdagen blev afsluttet med de første herreklasser. Thor Wellendorph (AK Jyden) leverede en fornem international debut med personlige rekorder i både træk, stød og tokamp! Superflot! Og den velfortjente guldmedalje er på ingen måde mindre værd bare fordi Thor var alene i klassen. Resultatet på 98/115 vil til hver en tid være konkurrencedygtigt til NM i 62 kilo klassen. Og så nåede han også over de 300 sinclairpoint – ikke værst! ;-)

Der hersker dog ingen tvivl om, at Tim Kring (IK 99) stod for weekendens mest imponerende præstation i mændenes 77 kilo klasse. Der var i den grad budt op til dans da den nye norske stjerne Roger Myrholt satte nye rekorder med hele 10 kilo og opnåede imponerende 300 kilo i tokamp. Han måtte dog konstatere, at Tim bare er i en klasse for sig selv. Særligt trækserien var suveræn, da Tim satte 131, 136 og til sidste 140 i fuldstændig sikker stil! Nogen gange er vægtløftning simpelthen bare smukt!! Jeg vil da ikke udlade at nævne, at der faktisk kun var to løftere, der trak mere end Tim ved stævnet. En i 94 kilo klassen og en i +105. Allerede første stød på 162 gav Tim nye tokampsrekord, der efterfølgende blev forbedret da 167 også kom fint på plads. I sidste forsøg sneg der sig en lille teknisk fejl ind på 172, så den må vente til en anden dag.

Det ændrer dog ikke ved, at resultatet er fremragende godt! Hele 387 sinclairpoint, hvilket sikrede en suveræn førsteplads i konkurrencen om bedste mandlige løfter ved NM.

Søndag skulle de sidste 4 mænd i ilden, og der blev leveret over hele linjen. Hårdest var det nok for Anders Holm-Nielsen (AAK), der måtte tage til takke med lige-ved-og-næsten i forsøget på at jagte en medalje i mændenes 85 kilo klassen. Tobias Spedstberg (Løfteriet) viste sig rigtig stærk og lykkedes med at slå den svenske favorit, og dermed lidt overraskende blive nordiske mester! Det blev til flotte 130 og 158, hvilket begge dele er nye personlige rekorder. Virkelig flot gået; ikke mindst, at nerverne holdt i den tætte afslutning. 85 kilo klassen blev ganske enkelt afgjort på sidste løft!

I 94 kilo klassen lå Simon Darville (BVK) pænt til på tilmeldingslisten, men det var tydeligt, at han nok var lidt mere mærket af hjemrejsen fra Taipei end Mette. Teknikken var en smule ustabil, men Simons fysik er altså virkelig kommet på plads. Der blev trukket store veksler på det fysiske overskud – særligt i træk, hvor teknikken nok ikke helt sad som ønsket. Det blev dog til 140 efter en kraftpræstation af rang. Den finske modstander fik 145, hvilket gjorde at der stadig var kontakt.

I stød var der taktisk drama. Simon lagde ud med 162 hvilket sikrede sølvet. Herefter fulgte en lang venten, hvor finnen fik lov til at løfte færdigt. Og da han opnåede 164, var opgaven ganske enkel: stød 170 hvis du gerne vil være nordisk mester! Og det ville Simon heldigvis gerne. Det var nok ikke det bedste stød rent teknisk i Simons karriere, men sad dog ganske overbevisende, og dermed var guldet velfortjent hjemme!

Som sidste mand var Thomas Kronborg Larsen (Sportshøjskolen) på plateauet i +105 kilo klassen. Thomas var også debutant, og måske var det derfor, at teknikken drillede lidt i træk. Det blev kun til startvægten på 140, hvilket dog kun er 3 kilo fra hans personlige rekord. I stød gik det derimod rigtigt godt med en perfekt serie på 165, 170 og til sidst 175. Ny personlig rekord i stød og tokamp, og en bronzemedalje oveni. Det er godt nok en godkendt debut.

Og da det endelige resultat skulle gøres op, så endte Danmark og Norge med det samme antal nationspoint (Norge havde jo et par deltagere mere end os). I sådanne tilfælde afgøres guldet efter princippet om flest førstepladser. Og her var stillingen 4-3 i dansk favør! Og dermed hjemtog vi trofæet for bedste mandlige hold ved NM 2017.

Det var vi naturligvis svært tilfredse med, og glæden blev jo ikke mindre da Tim netop var kåret som klart bedste mandlige løfter sammenlagt.

Det er jo dermed nærliggende at konkludere at ambitionen om at blive bedst i Norden dermed er opfyldt på herresiden. For det er den jo lige her og nu!

Men det skal ikke rokke ved, at vi stadig kan forbedre os betragteligt også på herresiden. Det er naturligvis svært at lave sammenligningen, men jeg vil umiddelbart vurdere at gennemsnitsniveauet er højere på kvindesiden end hos herrerne, så der skal stadig ske forbedringer også på herresiden. Det kan jo heller ikke passe, at Tim skal ligge 10-15% over de næstbedste. Det må være muligt at få flyttet flere op i nærheden af 375 point.

Jeg vil dog tillade mig den konklusion, at den model vi følger i øjeblikket nok er den rigtige. Vi stiller store krav til atleterne både sportsligt og økonomisk. Vi kan til gengæld levere erfaring og trænerkompetencer på ganske højt niveau, hvilket ser ud til at give ret optimal udnyttelse af de yderst sparsomme økonomiske midler vi har til rådighed.

Jeg ser i hvert fald frem til VM 2017 med meget store forventninger…

Anders B. Nielsen